Vijesti

Sigurnost radnog mjesta Hrvatima važnija od visoke plaće!

U istraživanju provedenom tijekom 2016. i 2017. godine sudjelovalo je više od 17.000 ispitanika.

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva trinaesto po redu istraživanje* o poslodavcima prvog izbora.

U istraživanju provedenom tijekom 2016. i 2017. godine sudjelovalo je više od 17.000 ispitanika.

Tržište rada u promjenama. Koja su zanimanja tražena?

Demografske promjene i tehnološka dostignuća, upozorio je nedavno World economic forum (WEF), mogle bi do 2020. godine dovesti do gubitka čak pet milijuna radnih mjesta. S druge strane, WEF je objavio procjene prema kojima će u istom tom periodu biti otvoreno dva milijuna novih radnih mjesta, navodeći i koja će zanimanja biti najtraženija. A tu su na prvom mjestu - data analitičari, zatim sva područja povezana s kompjuterskom tehnologijom, matematikom, inženjerstvom i arhitekturom, a slijede ih ona u prodaji i marketingu. Na petom mjestu po potražnji biti će mladi menadžeri čija će znanja biti ključna za restruktuiranje kompanija kako bi mogle opstati na globaliziranom tržištu.

PISMO LIJEČNIKA KOJI JE OTIŠAO U ŠVEDSKU: ‘Plaća mi je 33.000 kuna, ne znam hoću li se više ikad vratiti’

Liječnik iz Dalmacije koji je otišao raditi u Švedsku u pismu koje je prenijela Slobodna Dalmacija opisao je i ispričao svoj put godinu dana nakon što je otišao u tu zemlju.

U svome pismu liječnik otkriva kako je prošlo točno godinu dana otkako se preselio u Švedsku, objašnjavajući da odluka nije bila brzopleta niti donesena na temelju članaka o visokim plaćama niti zbog protesta prema vlastitom političkom sustavu.

“Tijekom studija u Zagrebu bio sam na razmjeni mjesec dana u Nizozemskoj i imao priliku upoznati strane studente iz svih zemalja Europe, pa i šire, te vidjeti kako se radi vani. Nekako u to vrijeme se probudila želja da bih i ja pokušao otići negdje van i isprobati život i posao u inozemstvu. Prvotna ideja je bila Oslo, ali okolnosti su dovele do Stockholma. Nakon završenog fakulteta, pripravničkog staža i položenog državnog ispita radio sam neko vrijeme u švedskoj farmaceutskoj kompaniji u Zagrebu, te stjecao neka nova znanja i razmišljao što dalje. Moram priznati da mi se svidio švedski način rada te radni uvjeti pa sam iste godine počeo učiti švedski jezik”, opisuje svoj put.

 

Osam mjeseci služio zatvorsku kaznu, a poslodavcu lagao da je na bolovanju i uredno primao plaću

Protiv njega je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Prijevara“.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta su dovršili kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom, kojeg se sumnjiči da je u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, od kolovoza 2010. do ožujka 2011. godine, za vrijeme dok se nalazio na odsluženju zatvorske kazne, izostanak s posla kod poslodavca pravdao bolovanjem i korištenjem godišnjeg odmora, te za navedeni period uredno primao plaću, javljaju iz PU Splitsko-dalmatinske.

Softverske tvrtke traže 2000 stručnjaka kojih NEMA

Rast zaposlenih u softverskoj industriji prošle godine bio je na razini 16,5 posto, a isti rast se očekuje i ove godine, odnosno otvaranje najmanje 2.000 novih radnih mjesta.

Budući stručnjaci odlučuju se na odlazak u inozemstvo

Godišnje tvrtke mogu računati na tek 1.000 diplomanata koji izađu s odgovarajućih programa iz hrvatskog visokoškolskog sustava.

 

Na besplatnoj radionici nauči napisati životopis i traži posao

Mladi ste, nezaposleni i želite se zaposliti? Javite se Poslovnom klubu Črnkas, u kojem besplatno možete učiti kako se što bolje predstaviti budućim poslodavcima

Kako bi što bolje pripremili mlade za traženje posla, Institut za stručno usavršavanje mladih, Grad Zagreb i gradska četvrt Črnomerec pokrenuli su projekt Črnkas.

Poslovni klub Črnkas održavat će radionice za mlade s područja Zagreba na kojima će oni imati prigodu usavršiti osnovne vještine potrebne za što bolje predstavljanje svom budućem poslodavcu. Projekt se financira s 550.000 kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU za obrazovanje. Novac će potrošiti na obrazovanje mladih kako bi naučili što bolje napisati životopis, što bolje se predstaviti budućim poslodavcima u intervjuima za posao.

 

Prva Prošla 1 2 3 4 5 6 9 10 11 Zadnja