Vijesti

Preko Fine plaću je do sada uspjelo utjerati samo 27 radnika

Novi ovršni zakon, najavljivan kao brz i efikasan mehanizam kojim će radnici moći ovršiti poslodavca direktno preko Fine i tako brže utjerati neisplaćene plaće, podbacio je, barem u startu, i još nije dao željene efekte.

 

U mjesec dana od njegova stupanja na snagu, Fina je zaprimila zahtjeve samo dvadeset i sedam oštećenika. Pritom se treba podsjetiti procjene da u Hrvatskoj više od deset tisuća ljudi radi a ne prima plaću. Zašto je brojka tako mizerna, pokušali smo otkriti razgovarajući s onima koji se pokušaju naplatiti.

Na pitanje koliko se radnika uspjelo naplatiti kroz mehanizam novog ovršnog zakona, koji im omogućuje da svoje neisplaćene plaće utjeraju direktno preko Fine, bez sudskog procesa, odgovorili su nam: 'Financijska je agencija do 13. studenoga zaprimila 27 ispravnih zahtjeva za izravnu naplatu koji se odnose na obračun poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine'.

Novi rekord grčke nezaposlenosti

Grčka stopa nezaposlenosti dosegnula je u kolovozu novu rekordnu vrijednost od 25,4 posto, nakon naviše revidiranih 24,8 posto zabilježenih u srpnju, objavio je državni statistički ured ELSTAT.


Tvrdokorna recesija, potpirena strogim mjerama štednje koje zemlji nameću međunarodni zajmodavci, nastavlja uzimati svoj danak na tržištu rada, pa je grčka nezaposlenost u kolovozu bila dvostruko viša od prosjeka eurozone od 11,5 post

Samo proteklog tjedna 800 Hrvata dobilo otkaz

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Vinkovcima na temu "Čačićeve investicije potiču nezaposlenost" kako unatoč nastojanjima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića u privlačenju privatnih i trasiranju javnih investicija Hrvatska i dalje gubi radna mjesta.

Matijašević je naveo kako je samo u proteklih tjedan dana na burzi rada završilo novih 1.000 nezaposlenih osoba od kojih je 800 došlo iz radnog odnosa, a prednjače osobe koje su dobile otkaze u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i trgovini.

Jesu li one otkrile novi recept protiv nezaposlenosti?

Biti sam svoj šef i raditi od kuće. Recept je to koji bi sa zadovoljstvom svima preporučile Karin Werner Klement i Martina Konrad. One rade u papučama, same određuju svoje radno vrijeme i nikad se ne bi vratile na nekadašnja radna mjesta.

HP izgubio gotovo 9 milijardi dolara

Američki tehnološki div Hewlett-Packard zabilježio je tromjesečni gubitak od 8,9 milijardi dolara zbog nastavljenog pada prodaje osobnih računala i značajnog otpisa povezanog s 13,9 milijardi dolara vrijednom akvizicijom kompanije Electronic Data Systems.

Raste broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama

U Hrvatskoj je u ovogodišnjem lipnju u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija bilo zaposleno 225.273 osoba, što je 3,9 posto više nego u svibnju, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prva 1 2 3 5 6 7 8 9 10 11 12 Zadnja