Vijesti

Početnički vodič za financiranje iz fondova EU

 

 

 

Ako vodite malu firmu, obrt ili nevladinu organizaciju, ako ste poljoprivrednik ili se bavite određenom vrstom istraživačkog rada, ovaj početnički vodič mogao bi vam pomoći u dobivanju novca za vaš projekt iz fondova Europske Unije.

Intervju za posao: Za dobar prvi dojam oponašaj ispitivača

Na razgovor za posao dođite opušteni i nasmiješeni. Gledajte ispitivače u oči i držite se uspravno, a za uspjeh zamislite da razgovarate s poznatim suradnikom

Odličan razgovor za posao ne znači samo dobro odgovoriti na pitanja poslodavca nego i usavršiti govor tijela, tvrdi Rosemary Haefner, stručnjakinja za ljudske resurse na američkom portalu za zapošljavanje CareerBuilder. Prema istraživanju tog portala, 49 posto poslodavaca već u pet minuta zna o kandidatu ono što ih zanima, a u roku od 15 minuta to zna čak 90 posto poslodavaca. Najviše im smetaju neverbalni znakovi koje odašiljaju potencijalni zaposlenici poput izbjegavanja gledanja u oči, pogrbljena držanja, preozbiljna lica, meškoljenja u stolcu, slaba stiska ruke i slično.

Njemačka izjednačava plaće muškaraca i žena

Njemačka će ove godine donijeti zakon o izjednačavanju plaća muškaraca i žena, prenosi agencija dpa.

 

Njezina je namjera postići jednakost bez 'nametanja ograničenja kolektivnom pregovaranju ili stvaranja birokratskog čudovišta'. 

Radnik mlađi od 30 godina štedi poslodavcu 17,2 posto svoje plaće

Od početka godine počela je primjena izmijenjenog Zakona o doprinosima kojim je uveden poticaj za zapošljavanje radnika mlađih od trideset godina.

Poslodavac koji od 1. siječnja 2015. zaposli mladog radnika za tog je radnika oslobođen plaćanja doprinosa na plaću do pet godina. Pretpostavka korištenja olakšicom ispunjenje je sljedećih kumulativnih uvjeta: da je na dan prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, tj. na dan početka radnog odnosa, radnik mlađi od trideset godina (može imati najviše 29 godina, 11 mjeseci i 29 dana); da se radnika zapošljava na neodređeno vrijeme, bilo na puno ili nepuno radno vrijeme te da radnik nije kod istog poslodavca prije bio zaposlen na neodređeno vrijeme, ali nije smetnja ako je bio zaposlen na određeno vrijeme ni ako je kod odnosnog poslodavca bio na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.

ŽELITE SUPER PLAĆEN POSAO U NJEMAČKOJ? Ovih 45 zanimanja odmah zapošljavaju: pogledajte popis

Unatoč prijelaznom razdoblju od dvije godine, na koliko je Njemačka uvela restrikcije za zapošljavanje Hrvata, oni i u ovom trenutku mogu konkurirati za neko od pedesetak deficitarnih zanimanja. Njemačka agencija za zapošljavanje objavila je listu poslova koji su otvoreni radnicima izvan Europske unije, a među njima su medicinske sestre različitih profila, njegovatelji, inženjeri i tehničari za mehatroniku, električari i strojovođe. Agencija će tu listu dopunjavati u skladu s aktualnim potrebama na tržištu rada svakih šest mjeseci.

Osim radnog mjesta za one koji nemaju posao, mnogima je kriterij za odlazak na rad u Njemačku i plaća. Prosječna njemačka neto plaća trenutačno iznosi oko 2000 eura. Plaća njegovatelja i medicinskih sestara prosječno iznosi između 2000 i 2200 eura bruto pa naviše, ovisno o težini posla i dodacima na plaću. Visokokvalificirani stručnjaci s radnim iskustvom u prosjeku zarađuju dvostruko više, ali uvijek treba uzeti u obzir i sve troškove preseljenja i života u drugoj zemlji.

Kako testirati intelektualne vještine na intervjuima za posao?

Neke je vještine lako uočiti i o njima prosuđivati - primjerice, komunikacijske vještine. Kako, međutim, testirati intelektualne vještine kao što su empatija ili snalaženje u timskom radu?

Pod pojmom intelektualne ili 'meke' vještine (na engleskom 'soft skills') podrazumijevaju se komunikativnost, rješavanje problema, postavljanje ciljeva, upravljanje stresom, timski rad, kreativnost i brojne druge sposobnosti.

Prva 1 2 3 4 5 6 7 9 10 11 Zadnja