Vijesti

Lojalnost poslodavcu jamce dobra placa i beneficije

Posljednjih se mjeseci vode burne rasprave oko Zakona o radu i fleksibilizaciji tržišta rada. No, što je s poslodavcima koji žele zadržati svoje zaposlenike – koji su faktori presudni za lojalnost poslodavcu istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 900 ispitanika.

 

 

„Čisti profesionalizam: dokle god sam pošteno plaćen za svoj rad, sigurno neću okrenuti leđa poslodavcu“, kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje: „I sve ostalo je bitno no, mi još nismo došli na razinu dobivanja redovitih i pristojnih plaća od kojih se može živjeti.“

 

Odličan šef i kolege presudni su za lojalnost poslodavcu prema mišljenju 23% ispitanika. Ovi ispitanici ističu kako su 'zdrava radna atmosfera' i dobar odnos sa šefom i kolegama' stvari koje se 'ne mogu kupiti novcem', da 'kvalitetni ljudi mogu 'izvući' svaki posao' te da 'u dobroj okolini rad postaje gušt' .

 

Umijeće razgovaranja, budite psiholog

Osim onog što govorite, vrlo je važno kako se i držite, jer se i govorom tijela prenose osjećaji. Slušanje i upravljanje stresom također diktiraju tijek razgovora.

 

Umijeće razgovaranja: Uvijek budite psiholog, a ne sudac.

Kolega ili šef vam nešto govore, na jedno uho vam uđe, a na drugo iziđe. Vjerojatno vam to zvuči poznato. A možda je bilo i obrnuto. Posljedice takvih situacija su frustriranost, nesporazumi i sukobi na poslu. Djelotvoran lijek protiv tih “bolesti“ koje uništavaju produktivnost, međuljudske odnose i timski rad je učinkovita komunikacija.
Riječ je o kombinaciji više vještina među kojima su neverbalna komunikacija, pozorno slušanje, upravljanje stresom te prepoznavanje i razumijevanje svojih i sugovornikovih osjećaja. Iako svaki dan šaljete, primate i obrađujete tisuće poruka i podataka, to ne mora značiti da i učinkovito komunicirate. Nije bit samo u razmjeni informacija, nego u čitanju između redaka, odnosno razumijevanju osjećaja koji su u pozadini informacija koje vam sugovornik šalje. Cilj je učinkovite komunikacije zdrava ravnoteža uma i osjećaja.

Mrsić u Osijeku: Očekujemo porast BDP-a, ali nezaposlenost ostaje visoka

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas u Osijeku kako se iduće godine očekuje blagi porast BDP-a, ali to još neće biti dovoljno za znatno smanjivanje broja nezaposlenih…

Tijekom posjeta 6. sajmu poslova Mrsić je na novinarsko pitanje kada se očekuje završetak krize odgovorio kako je sigurno da se povećanje broja zaposlenih i pad broja nezaposlenih može očekivati kada rast BDP-a premaši dva posto.

Podsjetio je kako je iz državnog proračuna ove godine u mjere aktivne politike zapošljavanja uloženo oko pola milijarde kuna, što će se i nastaviti jer su to, kako je rekao, “mjere koje se primjenjuju u vrijeme krize, kada se ne otvaraju radna mjesta”.

 

Slomljeni bez posla: Na burzi rada je više od 320.000 ljudi

Nezaposlenost je mnoge slomila psihički, a zbog otkaza gutaju po šaku lijekova na dan ili se ubiju. Njihove priče nisu samo osobne tragedije nego tragedije društva

 

 Dugo sam razmišljala o samoubojstvu, a zatim i o tome da ubijem svoje četvero djece pa sebe. Posve sam se izgubila i zapustila do te mjere da sam posve zanemarila fizičko zdravlje. Puknula mi je vena u nozi, ali se nisam mogla pokrenuti i otići liječniku. Kada sam napokon otišla, rekao mi je da sam pregled odgađala još samo jedan sat, morali bi mi amputirati nogu jer se sve zagnojilo, započinje svoju mučnu životnu priču Zagrepčanka (49) koja želi ostati anonimna. Tvrdi kako je okidač za takvo stanje otkaz koji je dobila 2009. godine. U državnoj su je tvrtki zaposlili kao spremačicu i dobila je ugovor na određeno vrijeme koji su joj stalno produljivali, pa je bila uvjerena kako će je po isteku napokon zaposliti za stalno.

Raiffeisen: Ne očekujemo brzi oporavak tržišta rada

U skladu s očekivanjima nakon što je od ožujka ove godine broj nezaposlenih padao na mjesečnoj razini, u rujnu je zabilježen mjesečni rast broja nezaposlenih osoba…

Prema podacima HZZ-a na kraju rujna registrirane su 323.783 nezaposlene osobe, što je 3,2 %, ili 10.108 osoba više nego na kraju ovogodišnjeg kolovoza. Pri tome je u evidenciju nezaposlenih ušlo 21.133 osoba, dok je iz evidencije izašlo 36.230 osobe (u odnosu na 21.133 osobe u kolovozu). Broj ulazaka u evidenciju povećao se za 15.097 u odnosu na kolovoz, dok se broj izlazaka iz evidencije također povećao za 2.418 osoba. Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini rezultat je uobičajenih sezonskih kretanja, odnosno povratka sezonskih radnika u službenu evidenciju nezaposlenih. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih i dalje raste. U odnosu na rujan prošle godine broj nezaposlenih viši je za 12.683 osobe, odnosno za 4,1 posto.

Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja