Vijesti

Zamjena radne knjižice - elektronički zapis podataka

Člankom 299. Zakona o radu (NN, broj 149/09., 61/11. i 73/13. – dalje ZR) propisano je da s danom pristupanja Republike  Hrvatske  Europskoj uniji prestaju važiti odredbe članka 291. ZR-a koji normativno uređuju radnu knjižicu i postupanje poslodavca s radnom knjižicom. Prema odredbi članka 299. stavka 2. ZR-a poslodavac je obvezan najkasnije u roku od tri mjeseca od dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji vratiti radniku  radnu knjižicu. Prije povrata radne knjižice radniku, ovlaštena osoba poslodavca dužna je precrtati sve nepopunjene rubrike radne knjižice, uz pečat i potpis ovlaštene osobe. 

Nove šanse za posao u EU

Prvog srpnja EURES će progovoriti hrvatski i nezaposlenima iz najmlađe članice EU-a bit će lakše preko te europske mreže zavoda za zapošljavanje, poslati svoj životopis, otvoriti korisnički račun i kontaktirati s mogućim poslodavcima diljem Europe, piše Slobodna Dalmacija

Samo u jednom sektoru Nijemci trebaju čak 10.000 stranih radnika

Njemačka vlada želi privući kvalificirane radnike iz zemalja u razvoju. No, za mnoge visokoobrazovane Njemačka nije najatraktivnije odredište. Razlozi su restriktivni imigracijski zakoni i slabe mogućnosti napredovanja.

 

U ožujku su Filipini i Njemačka potpisali tzv. Ugovor o posredovanju. Prema tom ugovoru Njemačka agencija za zapošljavanje može aktivno zapošljavati medicinske sestre s Filipina. Već godinama vrhunski obučene medicinske sestre i medicinski tehničari rade u inozemstvu, trenutno najviše u Kanadi, Velikoj Britaniji i SAD-u.

U Njemačkoj postoji velika potražnja za medicinskim osobljem u bolnicama i staračkim domovima, objašnjava Mardomel Celo Melicor, filipinski generalni konzul u Berlinu, za Deutsche Welle. Trenutno, prema podacima iz Ministarstva za rad i socijalnu skrb, ima oko 10.000 slobodnih radnih mjesta u sektorima za skrb, za koje u Njemačkoj nema odgovarajućih kandidata. Razlog je to što su ovi poslovi teški, a slabo plaćeni. Stoga Njemačka pokušava zapošljavati i ljude iz inozemstva.

Sin vlasnika Agrama: Životopis mora imati i golišave fotke

N. K. šokirao je e-mail koji je dobila, a Grgić tvrdi da je to njegov način šale. Nije trebala otvarati e-mail ako joj se ne sviđa. Već sam imao problema zbog slanja takvih e-mailova, kaže Mirko Grgić.

 

Zbog nezaposlenosti žene često postaju žrtve poslodavaca koji ih spolno uznemiravaju i izrabljuju. Pokazuje to slučaj N. K., koja je zimus tražila posao u Zagrebu i naletjela na nemoralnu ponudu koja joj je poslana sa službenog e-maila Mirka Grgića, glavnog stručnog suradnika u koncernu Agram, inače sina vlasnika Agrama Dubravka Grgića. Stigao joj je mail u kojem je bio naputak kako bi trebao izgledati njen životopis koji bi, osim stručnih referencija i dokaza o stečenom iskustvu, trebao sadržavati i golišave fotografije

Započela utrka za sezonskim poslovima: Zarada od 300 do čak 1.500 eura

Mnogi će državljani susjedne BIH svoju nezaposlenost pokušati riješiti, barem za vrijeme ljetnih mjeseci, sezonskim poslovima na hrvatskoj obali, gdje mogu zaraditi sasvim pristojne plaće. No, većina ih još uvijek to radi na crno.

 

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje između zavoda za zapošljavanje drugih država, ove godine još nije dobila nijednu ponudu Hrvatske,Crne Gore ili drugih država, koja se tiče sezonskog rada.

Međutim, to ne znači da državljani BIH neće obavljati sezonske poslove u tim zemljama, već da pa će veliki broj njih, kao i svake godine do sada, sezonske poslove, pretežno u oblasti ugostiteljstva, obavljati na crno.

Prije svega, riječ je o građanima koji će raditi kao konobari, kuhari, spremačice, sobarice ili prodavači.

Tijekom ljetne sezone u primorskim mjestima oni mogu sasvim pristojno zaraditi, pa se zato odlučuju u na takve poslove.

Taksisti Cammea postali prodavači

Putnici koji su se posljednjih tjedan dana zatekli u taksijima Cammea ostali su, u najmanju ruku, iznenađeni ponudom na stalcima iznad suvozačevog mjesta.

 

Zagrebački taksi Cammeo u svoja je vozila nedavno uveo i prodaju cigareta, guma za žvakanje i prezervativa.

 

U taksijima ove tvrtke izložene su četiri vrste cigareta, prezervativi i gume za žvakanje, koji se prodaju po cijenama kao i u trgovini.

Proizvodi se mogu kupiti u Cammeovim taksijima u Zagrebu, gdje je pokrenut pilot-projekt, no u Cammeu su rekli da će, s obzirom na zadovoljstvo putnika, tu praksu uskoro pokrenuti i u Osijeku te Rijeci

Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Zadnja