Vijesti

Otkrili koje bolesti Hrvate najčešće 'ubijaju' na poslu

Kada su u pitanju profesionalne bolesti, u Slavoniji, tj. u njenih pet županija, najviše se boluje od sindroma prenaprezanja. Na jugu zemlje zaposlenici najčešće obolijevaju zbog azbesta kojem su izloženi u radnom okruženju.

 

Kako je nedavno objavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, od 1997. do 2011. evidentirane su 317.774 ozljede na radu, 734 smrtna slučaja na radu, a u tom vremenu evidentirano je i 2.112 slučajeva dijagnosticiranja profesionalnih bolesti.

Izmjenama i dopunama Zakona o listi profesionalnih bolesti iz 2007., u nas je 57 takvih bolesti. U RH je zaključno s 31. prosinca 2012. bilo 305 slučajeva profesionalnih bolesti, obuhvaćene su Registrom profesionalnih bolesti koji se vodi pri Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR).

Isto poduzeće i radno mjesto, a primaju različitu plaću?!

Prva grupa slavonsko-baranjskih turističkih sezonaca već je pristigla na svoja radna mjesta na Jadranu. Druga će grupa radnika put Jadrana početkom lipnja, kada radna mjesta popunjavaju mali obiteljski hoteli, restorani, ponajviše kafići.

  Ovisno o tome gdje rade, slavonski sezonci mogu zaraditi i do 8.000 kuna mjesečno.

Za kvalificirane konobare i kuhare plaća se kreće od pet do osam tisuća kuna. Oni koji rade u hotelskim kućama uredno su prijavljeni, plaća sjeda na dogovoreni datum s redovitim uplatama za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ali njima uglavnom nije plaćen smještaj. Oni koji rade u privatnim restoranima imaju osiguran smještaj, ali je onda plaća nešto manja, piše Novi list.

Kako pronaći posao iz snova...

Traženje posla je zapravo angažman s punim radnim vremenom. S obzirom na visoku stopu nezaposlenosti među mladima u europskim zemljama, oni su s pravom zabrinuti za budućnost. Kolike su njihove šanse da pronađu siguran posao, a kamoli posao iz snova?

 

Sean Gannon, voditelj ureda za poslovno savjetovanje na sveučilištu Trinity u Dublinu, kaže: "Trik je u tome da budete sigurni koji je vaš posao iz snova i koje je vještine potrebno savladati da biste ga dobili. Druga važna stvar je, po mom mišljenju, ispitati ulogu društvenih medija u procesu traženja posla te provjeriti koliko je bitna prisutnost na Twitteru i LinkedInu za vaš posao", piše Euronews.

 

No, 24-godišnji Ronan Kelly upravo je postao magistar poslovanja i poduzetništva. Prijavljuje se za različita radna mjesta, ali kaže da to može biti jako obeshrabrujuće. "Neke vam tvrtke niti ne kažu da niste dobili posao, ili zašto ga niste dobili", pojadao se.

Dakle, što poslodavci traže?

"Kada anketiramo poslodavce, oni uvijek stavljaju naglasak na stalno učenje", kaže Sean Gannon.

Budite mudri i ovladajte svojim financijama

Hrvatska udruga banaka u suradnji s pet banaka članica i ove je godine pripremila besplatne radionice na kojima građani mogu steći praktična znanja o vođenju osobnih financija. Prva proljetna radionica održat će se u srijedu, 24. travnja, u Zagrebu.

  Cilj radionice je bolje upoznati polaznike s osnovama štednje i ulaganja i motivirati ih na redovito vođenje osobnih financija i promišljanje koriste li ponuđene vrste proizvoda na tržištu na najbolji mogući način.

Radionica nije financijsko savjetovanje, već daje sažeti pregled osnovnih štednih proizvoda i ulaganja, razloge za vođenje osobnih financija, ukazuje na što je potrebno obratiti pažnju prilikom odabira jedne ili druge vrste štednje i ulaganja s naglaskom na tome da je vođenje i upravljanje osobnim financijama individualno.

Platili ste taksi u Londonu? Tražite povrat poreza u Hrvatskoj

Društvo U Turn Tax refund je globalna kompanija sa sjedištem u Dubaiju, specijalizirana za povrat PDV-a i usklađivanje s PDV zakonodavstvom s više od 25 ureda diljem svijeta, a svoje usluge sad nude i na hrvatskom tržištu.

  Tvrtka će pomagati kompanijama da dobiju povrat poreza na dodanu vrijednost koji su platili za vrijeme obavljanja posla u stranim zemljama. Troškove na koje je plaćen PDV za vrijeme boravka u stranoj zemlji, a na koje se može tražiti povrat poreza su npr. troškovi smještaja, iznajmljivanje vozila, trošak javnog prijevoza i taksi službe, kotizacije za sudjelovanje na seminarima i obučavanjima, PDV na uvoz, te troškovi oglašavanja u inozemstvu.

Kako bi kompanija mogla dobiti povrat poreza iz drugih zemalja, mora imati originalne fakture koje se šalju u poreznu upravu zemlje u kojoj je trošak napravljen. Nakon ulaska Hrvatske u EU, ovaj proces će biti olakšan zbog digitalizacije procesa te za neke zemlje neće biti ni potrebne originalne fakture već će biti dovoljno dokazati da je usluga naplaćena onome koji traži povrat poreza.

Evo zašto je u Zagrebu porasla prosječna plaća

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za studeni prošle godine iznosila je 6.699 kuna. 

To je u odnosu na mjesec prije nominalni porast za 5,5 posto, dok je u odnosu na studeni 2011. godine pad za 2,4 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Prosječna zagrebačka neto plaća za studeni bila je za 349 kuna veća nego za listopad, no rast neto plaće za studeni na mjesečnoj razini je uobičajen i na njega ponajviše utječe isplata božićnica u tvrtkama koje ih isplaćuju. U odnosu na studeni 2011. godine pak prosječna neto plaća u Zagrebu bilježi smanjenje i to za 167 kuna. Po nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna je neto plaća zaposlenih u pravnim osobama na razini Hrvatske za studeni iznosila 5.681 kunu, pa proizlazi da je prosječna zagrebačka neto plaća veća za 1.018 kuna, ili za oko 18 posto.

 

Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Zadnja