Vijesti

Vladate li ovim vještinama lakše ćete pronaći posao

Stručnjaci su složni: svatko može završiti različite škole i tečajeve, no to ne jamči posao. U 2013. najviše će se radnih mjesta otvoriti u IT industriji, no programeri nisu jedini koji će profitirati.

Sedam Hrvata u lovu na plaću od četvrt milijuna eura godišnje

Hrvatska će od 1. srpnja imati pravo na imenovanje sudaca u Sud Europske unije (CJEU) smješten u Luksemburgu. Ondje se rješavaju tužbe pojedinaca što smatraju da su im tijela EU povrijedila prava i brine ujednačenoj primjeni prava EU. Plaća je izdašna.

Nezaposlenost poharala i Švedsku

Tvornice se zatvaraju, radnici ostaju bez posla. Ovaj scenarij je i u bogatoj Švedskoj već poznat. Godinu dana nakon Saabova bankrota, 3.000 tamošnjih novonezaposlenih pokušava naći posao uz pomoć EU-fondova.

Pokreću nove investicije i traže brojne zaposlenike

Oko 300 radnih mjesta otvara se zbog Plivinih investicija vrijednih 200 milijuna dolara. Direktorica za ljudske resurse te kompanije ističe da traže ljude koji su kompetentni za određeni posao, odgovorni i spremni za učenje. Pojašnjava i kako ih biraju.

 

U Plivi je u tijeku jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti kompanije, vrijedan 200 milijuna dolara. Zahvaljujući tome otvara se oko 300 novih radnih mjesta.

 

"Postupak odabira zaposlenika u Plivi odvija se prema standardnoj proceduri koja, uz formalne uvjete, uključuje testiranje i razgovor s kandidatima. Na prijedlog stručnjaka Ljudskih potencijala konačnu odluku o zapošljavanju donosi ovlašteni menadžer. Svaki kandidat mora biti kompetentan za obavljanje posla, imati odgovoran odnos prema radu te biti spreman na stalno učenje i timski rad", pojasnila je direktorica ljudskih resursa te kompanije Blagica Petrovac Šikić dodajući kako je zanimanje za zaposlenje iznimno veliko.
 

Preko Fine plaću je do sada uspjelo utjerati samo 27 radnika

Novi ovršni zakon, najavljivan kao brz i efikasan mehanizam kojim će radnici moći ovršiti poslodavca direktno preko Fine i tako brže utjerati neisplaćene plaće, podbacio je, barem u startu, i još nije dao željene efekte.

 

U mjesec dana od njegova stupanja na snagu, Fina je zaprimila zahtjeve samo dvadeset i sedam oštećenika. Pritom se treba podsjetiti procjene da u Hrvatskoj više od deset tisuća ljudi radi a ne prima plaću. Zašto je brojka tako mizerna, pokušali smo otkriti razgovarajući s onima koji se pokušaju naplatiti.

Na pitanje koliko se radnika uspjelo naplatiti kroz mehanizam novog ovršnog zakona, koji im omogućuje da svoje neisplaćene plaće utjeraju direktno preko Fine, bez sudskog procesa, odgovorili su nam: 'Financijska je agencija do 13. studenoga zaprimila 27 ispravnih zahtjeva za izravnu naplatu koji se odnose na obračun poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine'.

Novi rekord grčke nezaposlenosti

Grčka stopa nezaposlenosti dosegnula je u kolovozu novu rekordnu vrijednost od 25,4 posto, nakon naviše revidiranih 24,8 posto zabilježenih u srpnju, objavio je državni statistički ured ELSTAT.


Tvrdokorna recesija, potpirena strogim mjerama štednje koje zemlji nameću međunarodni zajmodavci, nastavlja uzimati svoj danak na tržištu rada, pa je grčka nezaposlenost u kolovozu bila dvostruko viša od prosjeka eurozone od 11,5 post

Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja